Werken als zzp'er in de zorg

Wil jij werken als zzp’er in de zorg omdat je dat jaren geleden ook hebt gedaan of omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Voor allebei hebben wij interessante job-mogelijkheden. Graag vertellen we je meer over het werken in de zorg als zzp’er en wat je van ons als uitzendbureau mag verwachten.

Wil je werken als zzp'er in de zorg?

Als zzp’er werk je als zelfstandige in de zorg. Zzp staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Wil je graag flexibiliteit omdat je bijvoorbeeld een gezin hebt en liever je eigen tijd indeelt, dan kun je ervoor kiezen om als zzp’er in de zorg te werken. Op basis van een overeenkomst voer je werkzaamheden uit voor (meerdere) opdrachtgevers. Om niet iedere keer zelf op zoek te hoeven naar werk, kun je je aansluiten bij Interfact. Het uitzendbureau voor zorg en welzijn in Amsterdam en ’t Gooi. Je bent niet in loondienst bij Interfact, maar wij zorgen dat je aan de gewenste opdrachtgever wordt gekoppeld als je op zoek bent naar werk dat bij je past.

De voordelen

vrijheid in je werk

Vrijheid

eigen tarief zzp

Eigen tarief

afwisseling in zorg

Afwisseling

passie voor de zorg

Passie

De voordelen van werken als zzp’er

De belangrijkste voordelen van werken als zzp’er hebben we voor je op een rij gezet:

Je hebt veel vrijheid
Doordat je je eigen tijd kunt indelen, ben je baas over je eigen agenda. Je zit niet gebonden aan vaste tijden en bent daardoor behoorlijk flexibel. Of je nu spontaan een middag met je kinderen erop uit wilt of juist liever een nachtdienst werkt omdat je dit beter past. Je hebt zelf de regie in handen.

Je bepaalt je eigen tarief
Met name als er een krapte op de markt is, kan het extra interessant zijn om als zzp’er aan de slag te gaan. Je bepaalt je eigen tarief (natuurlijk in alle redelijkheid, anders loop je het risico geen werk te krijgen) dat vaak hoger ligt dan een salaris van iemand in loondienst. Houd er wel rekening mee dat je bepaalde kosten moet dekken.

Je doet wat je echt leuk vindt
Je hebt affiniteit met hetgeen je nu aan de slag gaat. Je hebt je niet voor niets ingeschreven als zzp’er. Dat moet je dan wel leuk vinden! En wat is er nu leuker dan te werken voor en aan iets, waar je hart sneller van gaat kloppen. Als zzp’er ben je in control over de opdrachten die je aanneemt. Komt er iets voorbij wat je minder ligt of wat niet bij je past. Dan kun je dit afwijzen en aan de slag met projecten waar je wel blij van wordt.

Je hebt veel afwisseling (als je dat wenst)
Als zzp’er werk je meestal voor verschillende opdrachtgevers. Dat geeft je kijkjes in verschillende keukens. Hier leer je super veel van en is prettig voor de afwisseling. Uiteraard kun je je ook committeren aan een langdurig project waardoor je je volledig kunt verdiepen. Het is maar waar jijzelf de voorkeur aan geeft.

Aan de slag als zzp’er in de zorg

Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag als zzp’er in de zorg? Zorg dan dat je bent ingeschreven bij de KVK. Lees je goed in want je krijgt een SBI code als je je inschrijft. Er zijn een aantal SBI codes speciaal voor zzp’ers in de zorg. Deze gaan gepaard met wet- en regelgeving waaraan je als zzp’er moet voldoen. Check dus goed welke code voor jou van toepassing is voordat je je gaat aanmelden.

Daarnaast heeft iedere zzp’er in de zorg een meldplicht. Je moet je melden bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Je wordt dan opgenomen in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa).

Meld je vervolgens aan bij Interfact. Wij helpen je bij het vinden van de juiste opdrachten die bij jou wensen en voorkeuren aansluiten. Benieuwd hoe wij dat aanpakken? Maak een afspraak en kom langs voor een kop koffie zodat we elkaar beter leren kennen.

Wat is belangrijk om te weten?

administratie

Administratie

inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

pensioenopbouw

Pensioenopbouw

Woonondersteuner

Arbeidsongeschikt

Wat is belangrijk om te weten?

Ga je als zzp’er in de zorg werken? Dan is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de volgende dingen:

Administratie bijhouden
Als zzp’er moet je je administratie bijhouden. Je kunt kiezen voor een boekhouder die de administratie voor je uit handen neemt, maar dan nog ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) aanleveren van je administratie.

Aangifte inkomstenbelasting
Als zzp’er moet je één keer per jaar aangifte bij de belastingdienst voor de inkomstenbelasting. Het is dan van cruciaal belang dat je administratie op orde is om de juiste cijfers aan te leveren.

Pensioenopbouw
Als zzp’er bouw je niet automatisch een pensioenvoorziening op. Dit betekent letterlijk dat je geen potje met geld uitgekeerd krijgt zodra je met pensioen gaat. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor en moet je zelf opbouwen. Er zijn verschillende manieren om dit te regelen. Laat je hiervoor goed adviseren om later niet voor verrassingen te staan.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Er is helaas geen vangnet voor je, als je je hier als zzp’er niet voor verzekerd. Iedereen kan het risico lopen om (tijdelijk en/of gedeeltelijk) arbeidsongeschikt te raken. Ben je in loondienst dan heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als je niet meer kunt werken. Wil je het risico niet lopen? Sluit dan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af (AOV). De overheid heeft speciale aftrekposten voor zzp’ers waardoor een dergelijke verzekering aantrekkelijker wordt om af te nemen.

Tot slot is het goed om het volgende te weten:

  • Als zelfstandige koop je de dienstverlening van Interfact in. Hiervoor betaal je €3,00 servicevergoeding per gewerkt uur, exclusief btw.
  • Interfact is niet verantwoordelijk voor het (tijdig) betalen van jouw facturen. Als de opdrachtgever niet betaalt, heb je geen inkomsten.
  • Interfact is slechts verantwoordelijk voor de bemiddeling tussen zzp’er en de opdrachtgever.
  • Als ZZP’er ontvang je geen ORT. Je tarief is inclusief onregelmatigheidstoeslag en valt niet onder een cao.
  • Als ZZP’er ontvang je geen reiskostenvergoeding. In de meeste gevallen is dit in je tarief verwerkt.
  • Als ZZP’er moet je voldoen aan de wkkgz-eisen (klachtenregeling).

Wil je meer weten?

Heb je vragen of ben je benieuwd wat Interfact voor jou als zzp’er in de zorg kan betekenen?

Kom langs en we bespreken graag de mogelijkheden. Ook bespreken we dan wat er precies nodig is om aan de slag te gaan. Zien we je binnenkort?