Verzorgende IG / Ziekenverzorgende

Als Verzorgende IG ben je ontzettend waardevol. Jij begeleidt mensen in het dagelijks leven met wassen, aankleden, eten én medicatie. Met jou hulp houden mensen de regie over hun eigen leven. Je werkt samen met mantelzorgers en andere zorgmedewerkers. Naast medicatie-toediening behoren ook wondverzorging en andere voorbehouden en risicovolle handelingen tot je werkzaamheden.

Canva - Nurse and Female Senior

Wat doet een Verzorgende IG?

Je werkt als verzorgende IG vaak zelfstandig, maar je bent wel betrokken in een zorgteam. Samen met dit team wordt een zorgplan opgesteld en uitgevoerd met betrekking tot de cliënt. In dit plan staat bijvoorbeeld wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg jij moet verlenen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medicatie, persoonlijke verzorging en dagbesteding van de cliënt. Als verzorgende IG voer je ook een aantal verpleegtechnische handelingen uit, zoals het geven van een injectie of het verzorgen van katheters. Ook het toedienen van medicatie of het verzorgen van wonden behoren tot de werkzaamheden. In de functie verzorgende IG staat persoonlijke zorg en aandacht geven aan cliënten centraal. Een belangrijk onderdeel is luisteren en gesprekken voeren met de cliënt. Je onderhoudt daarnaast ook contact met de huisarts en eventueel met andere disciplines zoals fysiotherapeut, arts of verpleegkundige.

Takenpakket Verzorgende IG

Zoals hierboven genoemd verrichten verzorgende IG verzorgende taken op basis van het zorgplan van de zorginstelling. Ook ben je bevoegd om verpleegtechnische taken uit te voeren. Het takenpakket bestaat onder andere uit:

 • Wassen, afdrogen en aankleden van cliënten;
 • Verzorgen van wonden;
 • Een luisterend oor zijn voor de cliënt;
 • Verstrekken en/of toedienen van medicatie;
 • Bijdragen aan positieve woonomgeving;
 • Rapporteren van ontwikkelingen van cliënten;
 • Contact onderhouden met familie of andere betrokkenen;
 • Begeleiding van sociale en recreatieve activiteiten;
 • Geven van injecties;
 • Verzorgen van katheters;
 • Inbrengen van een maagsonde.

Verzorgende IG opleiding

Waar werk je?

Verzorgende IG salaris

De opleiding Verzorgende IG is een driejarige mbo-opleiding op niveau 3. Om met deze opleiding te beginnen heb je een vooropleiding nodig. Je hebt minimaal een vmbo-diploma nodig of een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 (vwo mag ook). Daarnaast kun je de verzorgende opleiding ook starten als je een mbo-diploma op niveau 2 hebt afgerond, zoals helpende zorg en welzijn niveau 2.

Je kunt als verzorgende IG werken in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, ggz-instellingen of gehandicapteninstellingen. Dit wordt ook wel intramuraal genoemd. Het werk als verzorgende IG is hierdoor divers. Cliënten verschillen van ouderen tot chronisch zieken en van mensen met een beperking tot zwaar dementerenden. Dit maakt het werk erg leuk en afwisselend!

Het loon is afhankelijk van je opleiding, werkervaring en specialisatie. Het startsalaris voor een verzorgende IG ligt rond de €2.100,- bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kun je doorgroeien naar een salaris van €3.160,- per bruto per maand. Het uurloon verzorgende IG verschilt dus per persoon en per werkgever. De salarisschalen zijn vastgelegd in de CAO-VVT. Het werk als verzorgende kan onregelmatig zijn. Je kunt werken op verschillende dagdelen, zowel doordeweeks als in het weekend. Geldt dit ook voor jou? Dan krijg je een onregelmatigheidstoeslag van ongeveer 40% bovenop je salaris.