Helpende Plus

Als Helpende Plus zorg jij voor cliënten die niet (meer) voor zichzelf kunnen zorgen. Jouw belangrijkste doel als Helpende Plus in de zorg is om je cliënten zo goed en zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Jij bent degene die ze daarin ondersteunt en stimuleert. Je werkt veel samen met Helpende Plus, Verzorgende en Verpleegkundige collega’s en assisteert ze in hun werkzaamheden. Als Helpende Plus in zorg en welzijn ga jij aan de slag binnen de VVT: in een verzorgingshuis, verpleeghuis of in de thuiszorg.

helpende-plus

Wat doet een Helpende Plus

Als helpende plus doe je alles wat een helpende doet en meer. Naast de ‘gewone’ zorg bied je ook medische hulp zoals wondverzorging en hulp bij een katheter of stoma. Alle cliënten waar je mee te maken krijgt zijn verschillend, waardoor het werk als helpende plus iedere dag anders en vernieuwend is. Je helpt cliënten bij hun persoonlijke verzorging, het maken van maaltijden en ondersteuning van lichte huishoudelijke taken.

Takenpakket Helpende Plus

Zoals hierboven genoemd verrichten Helpende-Plus taken op basis van het zorgplan van de zorginstelling. Ook ben je bevoegd om verpleegtechnische taken uit te voeren. Het takenpakket bestaat onder andere uit:

  • Wassen, afdrogen en aankleden van cliënten;
  • hulp bieden bij huishoudelijke taken;
  • Een luisterend oor zijn voor de cliënt;
  • Uitschrijven en/of toedienen van medicatie;
  • Bijdragen aan positieve woonomgeving;
  • Rapporteren van ontwikkelingen van cliënten;
  • Contact onderhouden met familie of andere betrokkenen;
  • Begeleiding van sociale en recreatieve activiteiten;

Helpende-Plus opleiding

Waar werk je?

Helpende-Plus salaris

Om dit werk te kunnen doen, moet je de mbo-opleiding helpende zorg en welzijn (niveau 2) hebben afgerond. De opleiding duurt twee jaar, waarbij je alles leert. Vervolgens kun je een speciale cursus doen, waarin je de extra’s leert voor helpende plus. Wanneer je deze hebt afgerond kan je aan de slag als helpende plus.

Je kunt als Helpende-Plus werken in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, ggz-instellingen of gehandicapteninstellingen. Dit wordt ook wel intramuraal genoemd. Het werk als Helpende Plus is hierdoor divers. Cliënten verschillen van ouderen tot chronisch zieken en van mensen met een beperking tot zwaar dementerenden. Dit maakt het werk erg leuk en afwisselend!

Het loon is afhankelijk van je opleiding, werkervaring en specialisatie. Het startsalaris voor een helpende plus ligt rond de €2.000,- bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kun je doorgroeien naar een salaris van €2.700,- per bruto per maand. Het uurloon helpende plus verschilt dus per persoon en per werkgever. De salarisschalen zijn vastgelegd in de CAO-VVT. Het werk als verzorgende kan onregelmatig zijn. Je kunt werken op verschillende dagdelen, zowel doordeweeks als in het weekend. Geldt dit ook voor jou? Dan krijg je een onregelmatigheidstoeslag van ongeveer 40% bovenop je salaris.