Helpende

Als helpende maak je de dag van ouderen, gehandicapten zoveel gemakkelijker en prettiger. Je helpt met wassen, aankleden, eten en drinken en dagbesteding, en je biedt een luisterend oor. Je stimuleert de zelfredzaamheid van de cliënt, assisteert bij het verrichten van verpleegtechnische handelingen.

Helpende

Wat doet een Helpende?

Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Jij stimuleert hen daarin. Daarnaast werk je veel samen met jouw collega’s en krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders. Je assisteert hen in hun werkzaamheden. In deze functie kun je op verschillende plekken aan de slag, namelijk als helpende welzijn, in een instelling of in de thuiszorg.

Takenpakket Helpende

Wat kun je verwachten als je gaat werken als helpende? Als helpende ben je heel belangrijk in het leven van de cliënt. Het is dus een heel waardevolle baan! Je werkzaamheden bestaan onder andere uit:

  • Wassen, afdrogen en aankleden van cliënten;
  • helpen bij huishoudelijke werkzaamheden
  • Een luisterend oor zijn voor de cliënt;
  • alert zijn op het welzijn en de gezondheid van de zorgvrager
  • Bijdragen aan positieve woonomgeving;
  • Rapporteren van ontwikkelingen van cliënten;
  • Contact onderhouden met familie of andere betrokkenen;
  • Begeleiding van sociale en recreatieve activiteiten;

Helpende opleiding

Waar werk je?

Helpende salaris

Om dit werk te kunnen doen, moet je de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 hebben afgerond. De opleiding duurt twee jaar, waarbij je leert om met diverse doelgroepen te werken. Bijvoorbeeld met ouderen, gehandicapten, daklozen of mensen met psychische problemen. Ben je eenmaal helpende, dan kun je makkelijk doorstromen naar de opleiding Verzorgende IG niveau 3. Wanneer je een opleiding als Helpende hebt afgerond, is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen.

Je kunt als Helpende werken in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, ggz-instellingen of gehandicapteninstellingen. Dit wordt ook wel intramuraal genoemd. Het werk als Helpende is hierdoor divers. Cliënten verschillen van ouderen tot chronisch zieken en van mensen met een beperking tot zwaar dementerenden. Dit maakt het werk erg leuk en afwisselend!

Het loon is afhankelijk van je opleiding, werkervaring en specialisatie. Het startsalaris voor een Helpende ligt rond de €2.000,- bruto per maand. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kun je doorgroeien naar een salaris van €2.600,- per bruto per maand. Het uurloon van een Helpende verschilt dus per persoon en per werkgever. De salarisschalen zijn vastgelegd in de CAO-VVT. Het werk als Helpende kan onregelmatig zijn. Je kunt werken op verschillende dagdelen, zowel doordeweeks als in het weekend. Geldt dit ook voor jou? Dan krijg je een onregelmatigheidstoeslag van ongeveer 40% bovenop je salaris.